Златните деца

сряда, 28 април 2010 г.

Детски музикален фестивал "Розовият лъв"








Розовият лъв дойде и донесе много радост на деца и учители.
На 24 и 25 април в зала № 20 на Двореца на културата и спорта в гр. Варна се проведе Първият детски музикален фестивал „Розовият лъв”. Участваха 62 деца и учители от Варна и от цяла България, които се изявяваха в областта на пеенето, свиренето и авторската песен.
Организатори на ДМФ "Розовият лъв" са: ZS Център за консултации и тренинг с управител Лидия Йорданова, Арт студио "Белият Делфин" с художествен ръководител Ирина Димитрова и Музикална къща "Сънрайз Маринов" с президент Марин Маринов.
Пазеното до последния момент в тайна жури беше в следния състав:
Професор Петър Льондев, преподавател в Софийския и Великотърновския университет, автор на повече от 500 детски песни, написал повечето от песните на „Мистерия на българските гласове”, прославили нашата страна по целия свят.
Господин Марко Добрев – бившия директор на Националното училище по изкуствата „Добри Христов” гр. Варна, Ръководител на духовия оркестър при училището и на редица камерни формации.
Господин Марин Маринов – президент на Музикална компания „Сънрайз Маринов”.
Николай Сурдов 12 клас и Евелина Кайрякова 9 клас, членове на Детския парламент към Общински детски комплекс гр. Варна, певци, като Николай е един от достигналите до малките концерти на Българския Мюзик Айдъл 3.
Децата показаха своите умения в четири конкурсни концерта, а след четвъртия имаше забава с клоун на „Парти-Джак”, почерпка и караоке-концерт от желаещите участници. Атмосферата беше приятна, появиха се много нови приятелства между деца от различни градове на България. Учители, родители и деца се чувстваха много добре и затова всички се представиха достойно на сцената. Нивото на фестивала беше много високо. Предварителното условие в регламента, да се пеят изключително само песни на детска тематика от български автори, като едната песен да е от учебното съдържание в училище показа на сцената богатството на българката детска песен. Песните бяха най-разнообразни по тематика и жанр от песните за най-малките до тези предназначени за тийнейджърската възраст.
В отделна категория бяха учителите-творци. Новите авторски песни показаха творческото въображение на българския учител. Песните бяха различни една от друга по тематика, жанр и похвати.
В откриването и в гала-концерта взе участие и АС "Белият Делфин". Бяха изпълнени авторските песни "Моят град е Варна"-м и ар. Ирина Димитрова, т. Валентина Петрова, "Въпросителна песничка" - м.,т. и ар. Ирина Димитрова, "Ники, Ники, Николай" - м. Николай Димитров, т. и ар. Ирина Димитрова. Водещи бяха също представители на АС "Белият Делфин": Ванеса Христова и Никола йДимитров.


Големите награди завоюваха:
• Категория автори-учители - Лилия Александрова и Николай Кецаринов с песента „Ромео и Жулиета” от Кюстендил;
• Категория певци – Георги Милтиядов от Бургас;
• Категория инструменталисти – Стефан Ангелов от Варна.
• Всички участници получиха грамоти за участие и подарък – диск с детски песни, предоставен от Музикална къща „Сънрайз Маринов” гр. Варна.
Деца, учители и родители многократно изказаха добрите си впечатления от перфектната организация на фестивала и от приятната атмосфера. Всички пожелаха да дойдат и другата година, за да споделят добрите си преживявания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар